DEN HAAG - Tweede Kamerlid Rita Verdonk (Trots op Nederland) heeft direct eigen beveiliging geregeld nu haar overheidsbescherming teruggeschroefd is.

Ze kan er niet bij waarom het besluit is genomen. Onlangs zijn enkele maatregelen juist aangescherpt, zei ze donderdag in haar fractiekamer in het Kamergebouw.

De eigen bewakers zijn van een particulier beveiligingsbedrijf dat haar op vrijwillige basis bescherming wil bieden.

Auto

Ze zorgen binnenkort ook voor een auto, want de grote gepantserde auto raakt ze kwijt. De twee beveiligers, onder wie de eigenaar van het bedrijf, zitten donderdag al bij haar kamer en waren al eerder actief bij bijeenkomsten van TON.

"Maar dit houdt een keer op, het is te belastend om altijd een beroep op hen te doen.'' Verdonk gaat in elk geval door met de opbouw van haar beweging.

Hirsch Ballin

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie is donderdag eerder dan gepland vanuit Luxemburg vertrokken naar Nederland.

Hij was in Luxemburg bij een vergadering met Europese collega's, maar sluit niet uit dat hij donderdagavond in de Tweede Kamer moet verschijnen voor een spoeddebat over de beveiliging van Verdonk.

Dat heeft een woordvoerder van de bewindsman gezegd. De Tweede Kamer wil op initiatief van de PVV en VVD donderdag voor zes uur 's avonds een brief van Hirsch Ballin over het besluit de persoonsbeveiliging van Verdonk te verminderen.

Dreigingsanalyse

Daarnaast willen de fracties vertrouwelijk de dreigingsanalyse ontvangen die aan het besluit ten grondslag heeft gelegen.

Verdonk is in dat geval bereid haar eigen risicoanalyse te verspreiden die ze over haar veiligheidssituatie heeft laten opstellen. "Ik ben van maximale transparantie'', zei ze.

Aan de hand van de brief van Hirsch Ballin zal de Kamer besluiten of er nog donderdagavond een spoeddebat of een besloten overleg over de kwestie moet worden gehouden.