AMSTERDAM - De directie van de Bijlmerbajes in Amsterdam heeft donderdag het dagprogramma van de gevangenen in de toren De Schouw geschrapt. Ze mogen niet sporten en geen familiebezoek ontvangen.

De gedetineerden kunnen alleen een uur luchten en hun advocaat ontvangen. Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Justitie donderdag.

Weigering

De maatregel is genomen nadat woensdag enkele tientallen gevangenen weigerden terug te gaan naar hun cel. Ze zijn ontevreden over de nieuwe indeling van hun dagprogramma.

Tegenover de lokale tv-zender AT5 uitte een van de gedetineerden zijn ongenoegen over onder meer de verkorte luchttijd. Het zogeheten Intern Bijstandsteam (IBT) maakte een einde aan het opstandje.

Volgens de zegsman van het ministerie is nog niet duidelijk hoe lang de gevangenen het zonder dagprogramma moeten stellen. "Dat bekijken we nu even per dag."

Niet verstandig

Bestuurder Jan Willem Dieten van vakbond Abvakabo FNV, die leden heeft onder het gevangenispersoneel, zei donderdag dat de veranderingen in het dagprogramma van de gedetineerden "niet verstandig" zijn.

"Ze zitten steeds meer achter slot en grendel in plaats van dat ze geresocialiseerd en als normaal mens behandeld worden". Dat de gevangenen in opstand komen, verbaast hem dan ook niet.

Bezuinigingen

De aanpassingen zijn volgens Dieten het gevolg van 'financiële bezuinigingen'. De directie zou de ondernemingsraad onder druk hebben gezet om er tegen haar zin mee in te stemmen, in ieder geval gedurende een proefperiode van vier maanden.

De vakbondsleden die in de Bijlmerbajes werken, gaan vrijdag over de situatie praten.

Geen geschillen

Volgens de woordvoerder van het ministerie van Justitie waren er voorheen verschillen tussen de dagprogramma's van de verscheidene afdelingen van De Schouw. De directie heeft die nu rechtgetrokken.

Daardoor hebben sommige gevangenen meer vrije tijd gekregen en anderen juist minder. De zegsman benadrukte dat de veranderingen in overeenstemming zijn met de wet.