DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) mag doorgaan met de vervolging van de Filipijnse communistenleider José Maria Sison.

Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij onder meer een aantal moorden, gepleegd op de Filipijnen in 2003 en 2004. Dat heeft de rechtbank in Den Haag donderdag beslist.

Sison had het besluit om het onderzoek tegen hem voort te zetten aangevochten bij de rechtbank in Den Haag. Volgens justitie heeft hij twee politieke tegenstanders laten vermoorden. Sison ontkent dat hij daarmee iets te maken heeft gehad.

CCP

De 69-jarige Sison is oprichter van de communistische partij op de Filipijnen (CCP) en haar gewapende tak, het New People's Army (NPA), dat al jaren gewapende strijd voert tegen de Filipijnse regering. Hij woont sinds 1987 in Nederland.

Sison vocht in januari het besluit van het OM aan om het onderzoek tegen hem voort te zetten. Hij vroeg aan de raadkamer van de rechtbank om hem buiten vervolging te laten stellen.

Onderzoek

Eerder die maand had justitie gezegd nog een aantal maanden nodig te hebben om het onderzoek naar de Filipijn af te ronden.

De rechtbank en het gerechtshof bepaalden eind vorig jaar dat Sison vrij moest komen omdat er te weinig bewijs tegen hem was.

Onvoldoende bewijs

Nog altijd is er onvoldoende bewijs voor de stelling van het OM dat Sison strafrechtelijk aansprakelijk is voor de moorden, meldt de rechtbank in Den Haag.

Maar uit nader onderzoek van het OM kunnen nog "relevante gegevens'' naar voren komen, aldus de rechtbank.

"Daardoor is niet nu al te zeggen dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat de strafrechter later de feiten geheel of gedeeltelijk bewezen zal verklaren.''

Afronden

De rechtbank geeft het OM de tijd zijn onderzoek af te ronden. Justitie hoort momenteel nog enkele getuigen tegen Sison en onderzoekt in beslag genomen computerbestanden, meldt de rechtbank.

De advocaat van Sison, Michiel Pestman, bestempelt het besluit van de rechtbank als "jammer''.

Het OM hoopt volgens hem nog steeds iets tegen zijn cliënt te vinden. "Ik heb wel te horen gekregen dat we uiterlijk 1 december uitsluitsel van het OM krijgen of de vervolging wordt doorgezet of niet'', aldus Pestman.