LUXEMBURG - Bij de kapotte kernreactor in Slovenië is slechts een kleine reparatie nodig, zei de Sloveense minister van Milieu Janez Pubodnik donderdag voor aanvang van EU-beraad van milieuministers in Luxemburg.

De kerncentrale is woensdagavond uitgezet. "Er was geen ongeluk, alleen een klein verlies van water. De situatie is geheel onder controle en er zijn geen gevolgen voor het milieu'', zei Pubodnik.

De minister verontschuldigde zich dat de autoriteiten aanvankelijk spraken over een oefening. "Men heeft een fout formulier gebruikt. Een menselijk foutje.''

Ouderdomskwaal

De Nederlandse milieuactivist Daniël Meijers, die ter plaatse is, spreekt over een "typische ouderdomskwaal'' van de 25 jaar oude reactor in Krsko. Volgens Meijers was er sprake van een lekkende kraan.

Daardoor stroomde 2000 liter koelwater per uur in het reactorgebouw. "Het is nu gewoon zaak om de kraan te vervangen'', zei Meijers.

Transparant

Een woordvoerder van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van Europa, liet donderdag weten dat de Commissie de "burger zo snel mogelijk over het incident heeft willen informeren om zo transparant mogelijk te zijn over kernenergie''.

Brussel stuurt nog geen eigen inspecteurs naar de kerncentrale in Slovenië, maar wacht eerst de resultaten van het onderzoek van de Sloveense authoriteiten

Heropening

De kerncentrale gaat naar alle waarschijnlijkheid volgende week woensdag weer open. Dat heeft een Sloveense woordvoerster donderdag gezegd.

Het lek is gedicht en nu moet de reactor in het weekeinde verder afkoelen. Volgens de woordvoerster is er op geen enkel moment gevaar geweest voor het milieu of voor de volksgezondheid. af.