DEN HAAG - De oppositie in de Tweede Kamer vreest voor een politiek compromis tussen de regeringspartijen over embryoselectie.

Overleg binnen het kabinet mag niet leiden tot een koehandel, waarschuwde SP-Kamerlid Agnes Kant donderdag tijdens het Kamerdebat over uitbreiding van embryoselectie.

Ze is bang dat een politieke afspraak elke verdere discussie over selectie van embryo's onmogelijk zal maken. GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema zei te vrezen voor een "modderig compromis".

Lijst

Haar D66-collega Alexander Pechtold wil niet dat het kabinet komt met een lijst van ziektes waarop embryo's mogen worden gescreend.

Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) moest een brief over uitbreiding van embryoselectie vorige week intrekken nadat vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie) er alsnog in de ministerraad over wilde spreken.

Goede brief

De PvdA bleef er donderdag bij dat Bussemaker een goede brief heeft gestuurd, maar PvdA-Kamerlid Khadija Arib weigerde ondanks aandringen van de oppositie vooruit te lopen op de uitkomsten van het nieuwe kabinetsberaad.

Ze wil het kabinet daarvoor de ruimte gunnen, onder voorwaarde dat er voor de zomer duidelijkheid is. Ook de ChristenUnie zei de uitkomst van het overleg binnen het kabinet af te wachten.

Ross

PvdA en VVD vlogen elkaar in de haren over een brief van voormalig staatssecretaris Clémence Ross (CDA) uit 2006, die de bestaande praktijk van embryoselectie leek te willen inperken.

Voor het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM) was Ross' standpunt aanleiding om te stoppen met de screening van embryo's bij reageerbuisbevruchting op onder meer erfelijke borstkanker.

Arib verweet VVD en D66 zich te hebben neergelegd bij het verbod dat Ross oplegde.

Rutte

Maar vooral VVD-fractievoorzitter Mark Rutte wierp tegen dat het kabinet waar zijn partij destijds deel van uitmaakte, helemaal niet uit was op een verbod.

Ross zou slechts meer wetenschappelijk onderzoek over embryoselectie hebben gewild. Hij vroeg het kabinet om deze week al met een nieuw standpunt te komen.

Erkenning

Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) erkent dat ze haar brief over uitbreiding van embryoselectie beter eerst in de ministerraad had kunnen bespreken.

Dat ze dat naliet noemde ze donderdag in de Kamer een "verkeerde inschatting''. Signalen dat haar brief tot een heftig politiek meningsverschil konden leiden had ze niet opgevangen, zei de staatssecretaris.