JERUZALEM - Het vermoedelijke dodental als gevolg van de aanslag woensdag in Jeruzalem is opgelopen tot zeker zeventien. Volgens de politie beloopt het aantal gewonden zeker 93. Onder de slachtoffers is ook de pleger van de aanslag. Hij was gekleed als een ultra-orthodoxe jood.

Bekijk hier de video

Daarna zijn bij een aanval van Israëlische gevechtshelikopters zeker twee Palestijnen in de Gaza-Strook om het leven gekomen. Dat melden Palestijnse medici. De aanval kwam uren na een zelfmoordaanslag in Jeruzalem.

De explosie vond plaats in de drukke Jaffastraat tijdens het spitsuur. Volgens de politie gaat het om een Palestijnse zelfmoordaanslag. De betrokken straat, vol winkels en eetgelegenheden, is al eerder getroffen door aanslagen.

Hamasleider

De explosie komt een dag na een mislukte Israëlische poging om Hamasleider Al-Rantissi te liquideren. De radicale groepering kondigde aan de moordaanslag te zullen vergelden. De verantwoordelijkheid voor de aanslag woensdag in bus 14 in West-Jeruzalem is nog door niemand opgeëist.

Bush

De Amerikaanse president Bush heeft de wereld woensdag opgeroepen om er alles aan te doen het bloedvergieten in het Midden-Oosten te stoppen. Bush deed zijn uitlating na een aanslag op een bus in Jeruzalem, die hij "in de sterkst mogelijke bewoordingen" veroordeelde.

"Ik roep de hele vrije wereld op, alle landen die de vrede liefhebben, om het moorden niet alleen te veroordelen, maar ook elke gram van hun macht te gebruiken om te voorkomen dat dit in de toekomst opnieuw gebeurt", aldus Bush tegen verslaggevers.

Bush sprak dinsdag al zijn zorgen uit over de voortgang van het vredesproces na een mislukte Israëlische poging een Hamasvoorman te liquideren.