HAARLEM - De rechtbank die zich zou buigen over de zogenoemde Haarlemse snelkookpanmoord is donderdag gewraakt.

Een wrakingskamer besliste dat de drie rechters moeten worden vervangen omdat de schijn is gewekt dat ze partijdig zijn.

De rechters verzochten eerder zichzelf te mogen terugtrekken, nadat een intern stuk over de zaak per abuis naar het Openbaar Ministerie (OM) en de verdediging was gestuurd.

Dat verzoek werd echter afgewezen. Daarop kwamen de advocaten met een wrakingsverzoek.

Veroordeling

Volgens de advocaten wordt de verdachte in het stuk al min of meer veroordeeld, omdat slechts belastende verklaringen tegen hem zijn opgenomen.

"Mijn cliënt voelt zich besodemieterd'', zei advocaat Gerard Hamer. De rechtbank oordeelde na een half uur bedenktijd dat de vrees voor partijdigheid "objectief gerechtvaardigd'' is.

Nieuwe rechtbank

De beslissing betekent dat er weer een nieuwe rechtbank moet komen om de verdachte te berechten.

Dat is de derde op rij, want begin vorig jaar zijn de oorspronkelijke rechters vervangen nadat ze een medeverdachte tot acht jaar cel hadden veroordeeld.

Hoofdverdachte

De hoofdverdachte van de snelkookpanmoord, de 52-jarige M.Y. uit Haarlem, zit intussen al ruim drieënhalf jaar in voorarrest.

Hij wordt ervan beschuldigd dat hij in 1997 zijn toen 28-jarige broer heeft vermoord. Het hoofd van het slachtoffer werd in een snelkookpan uitgekookt en zijn lichaam door een vleesmolen gedraaid.

Vrouw

Y. zou in 2002 ook op gruwelijke wijze zijn 30-jarige ex-vrouw hebben vermoord. Hij ontkent beide misdrijven. Het is nog onbekend wanneer het proces doorgaat.