ZUTPHEN - De rechtbank in Zutphen heeft woensdag de vier verdachten van de moord zeventien jaar geleden op de Warnsveldse pompbediende Micelle Mooij vrijgesproken. De officier van justitie eiste twee weken geleden straffen van zes tot acht jaar. De rechtbank vond dat "technisch ondersteunend bewijs" ontbrak. Hij was er niet van overtuigd dat de vier de overval en de moord hebben gepleegd.

De vier mannen zijn de 47-jarige H.K. uit Luttelgeest, M. ten B. uit Amsterdam (46), J.S. uit Apeldoorn (55) en G. van H. uit Apeldoorn (48). Tegen eerstgenoemde werd eerder zes jaar geëist, tegen de rest acht. Volgens justitie had het kwartet het plan beraamd voor de overval op het Shell-pompstation aan de Rijksstraatweg in Warnsveld (bij Zutphen) en het uiteindelijke doodsteken van de vrouw.

De betrokkenheid van de verdachten was volgens de rechtbank echter niet rechtstreeks gebleken. Bovendien waren de verklaringen van de vier niet eensluidend. "Door animositeit binnen de groep zijn er verklaringen ontstaan", meende de rechtbank.

Messteken

Donderdagavond 24 oktober 1985 werd de 28-jarige Mooij dood aangetroffen bij haar auto. De vrouw bleek door acht messteken om het leven te zijn gebracht. De vier verdachten zouden eerder op de avond hebben gehoord dat er 10.000 gulden in de kluis van het tankstation zou liggen. In een café zouden ze het plan voor de overval hebben uitgebroed.

Kluis

Volgens justitie had het viertal Mooij na sluitingstijd opgewacht. Toen ze weigerde de sleutel van de kluis af te geven, zouden Van H. en Ten B. de vrouw door messteken in armen, hals, borst en hart hebben gedood.

De moord werd in 1985 niet opgelost. Niemand had die avond iets gezien of gehoord. Nadat er in 2001 belangrijke aanwijzingen bij de politie waren binnengekomen, werd het dossier heropend. Tips naar aanleiding van onder meer een uitzending van Opsporing Verzocht leidden naar de vier verdachten.

Het is nog niet duidelijk of het Openbaar Ministerie (OM) in hoger beroep gaat.