DEN HAAG - Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil opheldering van minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie over de beveiliging van politica Rita Verdonk.

De fracties willen weten waarom haar persoonsbeveiliging is verminderd.

Ook moet de minister in een brief aan de Kamer uitleg geven over de gang van zaken, zoals de manier waarop Verdonk van het besluit op de hoogte is gesteld.

De PVV en de VVD willen dat die brief er voor donderdag 16.00 uur is.

Veilig

CDA, PvdA, VVD, PVV, GroenLinks en D66 vinden dat Kamerleden zich steeds veilig moeten kunnen voelen.

Volgens PVV-leider Geert Wilders is Verdonk nog altijd iemand met een hoog dreigingsprofiel en is beveiliging daarom op zijn plaats.

Grote klok

Wel vragen de fractieleiders Femke Halsema van GroenLinks en Alexander Pechtold van D66 zich af of het wel verstandig was van Verdonk om het terugschroeven van haar beveiliging aan de grote klok te hangen.

Verdonk deed dat woensdagavond in een uitzending van te tv-programma Knevel en Van de Brink. "Over je beveiliging praat je normaal niet", aldus Halsema.

Dijsselbloem

PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem zegt op dit moment geen oordeel te kunnen vellen over de beveiliging van Verdonk.

Hij wacht eerst de reactie van het kabinet af. Dijsselbloem noemt het "op zichzelf goed nieuws als het niveau van de beveiliging omlaag kan".

Openbaarheid

CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma vindt dat informatie over de beveiliging van Verdonk zoveel mogelijk in de openbaarheid moet worden gegeven. Hij wijst erop dat het Kamerlid zelf haar zaak in de publiciteit heeft gebracht.

Wilders en Halsema kondigden donderdag aan de kwestie in de de Kamercommissie voor inlichtingen- en veiligheidsdiensten aan de orde te stellen als de brief van het kabinet onvoldoende blijkt.

Commissie-Stiekem

Deze zogeheten commissie-Stiekem, waarin vrijwel alle fractievoorzitters zitten, overlegt altijd achter gesloten deuren over onder meer het veiligheidsbeleid.

Verdonk vertelde woensdagavond bij Knevel en Van den Brink dat haar persoonsbeveiliging per direct is gestopt.

Ze noemde dat onbegrijpelijk en onverantwoord, omdat de dreiging aan haar adres nog lang niet voorbij is.

NCTb

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) is de beveiliging van Verdonk niet stopgezet. Een woordvoerster zei dat er een nieuwe mix van beveiligingsmaatregelen is samengesteld voor het Tweede Kamerlid.

Verdonk kan zonder zorgen haar voorjaarstournee voor Trots op Nederland (TON) voortzetten. De NCTb garandeert haar veiligheid tijdens de politieke bijeenkomsten in het land.

Dit bevestigde terreurbestrijder Tjibbe Joustra donderdag. "Daar waar veel mensen bijeen komen, zullen we goed kijken naar de veiligheid.'' Dat zal voor veel onderdelen van haar tournee betekenen dat de NCTb haar persoonsbeveiliging aanscherpt.

Steunbetuigingen

Bij Verdonks beweging Trots op Nederland stromen reacties binnen op het besluit van het kabinet om haar beveiliging te verminderen.

Volgens haar woordvoerder Kay van de Linde hebben sinds de bekendmaking door Verdonk op televisie al veel mensen geld gestort om bij te dragen aan haar persoonsbeveiliging. Hoeveel precies kon hij donderdag nog niet zeggen.

Oproep

Op de site van Verdonk staat een oproep aan mensen om hiervoor te doneren. Ook komen er aanbiedingen binnen van mensen die zelf voor haar beveiliging willen zorgen, onder meer van twee oud-mariniers.

"Dat zijn natuurlijk prachtige reacties'', aldus Van de Linde.