DEN HAAG - Op korte termijn komen er 47 ambulances bij, verspreid over het hele land. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) heeft dat besloten, omdat de capaciteit nu onvoldoende is.

Hij volgt hiermee een advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Een woordvoerder van de minister bevestigde donderdag een bericht hierover in de Telegraaf.

De extra ambulances zijn nodig omdat het aantal ritten is toegenomen en omdat voortaan 97 procent van de mensen binnen vijftien minuten van een standplaats moet wonen. Deze norm is opgetrokken.

Het aantal standplaatsen wordt ook verhoogd, met twaalf naar 206. Nu zijn er nog ongeveer 450 ambulances paraat.

Regio's

De regio's Rotterdam en Utrecht krijgen zeven ambulances erbij en Brabant, Limburg en Gelderland elk vijf. Zuid-Holland-Zuid vier en Zeeland drie.

Twee ambulances komen erbij in de Gooi- en Vechtstreek, Groningen, Friesland, Overijssel en Drenthe. Flevoland krijgt er een ambulance bij.

Kosten

Volgens de woordvoerder is nog niet bekend hoeveel de uitbreiding precies gaat kosten, maar er is al wel geld gereserveerd. Het gaat om enkele tientallen miljoenen euro.

Ook de aantallen per regio moeten nog definitief vastgesteld worden in overleg met de zorgverzekeraars. De Tweede Kamer spreekt nog voor de zomer over de plannen.