HARARE - De Zimbabwaanse politie heeft oppositieleider Morgan Tsvangirai woensdag opgepakt en meer dan acht uur vastgehouden. Na intensieve ondervraging werd hij woensdagavond weer vrijgelaten.

"Het is niet meer dan het gebruikelijke lastigvallen, dat volstrekt onnodig is", aldus Tsvangirai. "Wij hebben al ergere dingen meegemaakt." Hij werd eerder in elkaar geslagen.

Beschuldiging

Volgens Tsvangirais advocaat heeft de politie de politieleider ervan beschuldigd zonder een vergunning een campagnebijeenkomst te hebben toegesproken.

Hij is echter zonder aanklacht vrijgelaten. EU-voorzitter Slovenië en mensenrechtenorganisatie Amnesty International hadden zich voor zijn vrijlating ingezet.

Campagne

Tsvangirai, leider van de Beweging voor Democratische Verandering (MDC), voert campagne voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 27 juni. Volgens de MDC was hij al in de eerste ronde in maart gekozen tot president, maar moest er door verkiezingsfraude door het regeringsapparaat van zittend president Robert Mugabe een tweede stembusgang komen.

HRW

Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) gebruikt Mugabe voedsel als wapen om de presidentsverkiezingen te winnen.

"In de plattelandsgebieden mag alleen Mugabe nog voedsel uitdelen", aldus HRW, die stelt dat Mugabe hiermee een keus kan maken welke mensen hij wil voeden.

Save the Children

Hulporganisatie Save the Children ontkent dat zij van Mugabe niet meer in heel Zimbabwe mag helpen, zoals HRW stelt. Het gaat slechts om één district, waar tot nu toe wel 60.000 kinderen werden geholpen.

Honger

Miljoenen mensen in Zimbabwe lijden honger door het economisch wanbeleid van Mugabe. Honderdduizenden worden gevoed door hulporganisaties. Geïmporteerd voedsel biedt verlichting, maar de erbarmelijke financiële staat waarin het land in zuidelijk Afrika verkeert, maakt voldoende import onmogelijk.