DEN HAAG - Een groep witte illegalen wil dat staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie hen legaliseert. Het gaat om een beperkt aantal mensen die in het verleden niet heeft kunnen profiteren van regelingen die bedoeld waren om witte illegalen uit de problemen te helpen.

Zij vragen Albayrak gebruik te maken van haar discretionaire bevoegdheid om migranten alsnog een verblijfsvergunning te geven, zodat ze "een menswaardig bestaan" kunnen opbouwen.

De witte illegalen bieden vrijdag een petitie aan aan de staatssecretaris, waarin ze officieel om legalisering vragen.

Witte illegalen

Witte illegalen zijn mensen die lang wit in Nederland hebben gewerkt en dus ook sociale premies hebben afgedragen.

Zij kregen desondanks in de jaren negentig geen verblijfsvergunning en kwamen in de problemen door de invoering van de Koppelingswet in 1998, die hen afsneed van diverse voorzieningen waar ze voorheen wel recht op hadden.

Hongerstaking

Eind jaren negentig gingen diverse witte illegalen in hongerstaking om de aandacht te vestigen op hun probleem. Daarna volgde een regeling die schrijnende gevallen uitzicht moest geven op een verblijfsvergunning.

De witte illegalen die nu een petitie hebben opgesteld, claimen door een rigide en willekeurige toepassing van die regeling ten onrechte buiten de boot te zijn gevallen.