DEN HAAG - Een op de drie pruiken en boa's die tijdens het komende EK als zoete broodjes over de toonbank gaan als accessoires voor voetbalfans, zijn brandgevaarlijk.

Dat concluderen de VROM-inspectie en de Voedsel en Warenautoriteit. Zij deden samen onderzoek naar feestartikelen die bestemd zijn voor voetbalfans.

Normen

De onderzochte pruiken en boa's hebben geen wettelijke brandveiligheidsnormen. Consumenten wordt geadviseerd de brandgevaarlijke pruiken en boa's niet te dragen in de buurt van open vuur, brandende sigaretten of hete voorwerpen.

Ook zijn feesttoeters met drijfgas onderzocht op ontvlambaarheid. Deze bleken alle aan de wettelijke eisen te voldoen.

Onderzoek

De VROM-Inspectie richtte haar onderzoek op cadmium, lood en andere zware metalen in oranje feestartikelen. Bepaalde cadmium- en loodverbindingen kunnen worden gebruikt om producten oranje te kleuren. Vooral vlaggenlijnen, raamstickers en hoofddeksels zijn onderzocht.

Cadmium

In 23 procent van de geteste producten werd in een onderdeel een te hoog cadmiumgehalte aangetroffen. Zware metalen kunnen terechtkomen in het milieu. Bij een hoge opname in het menselijk lichaam kan het een nadelig effect hebben voor de nieren en het zenuwstelsel.

Handel

De meeste monsters zijn genomen bij groothandelaren omdat veel internetbedrijven en grootwinkelbedrijven daar hun producten inkopen. Producenten en importeurs zijn ervoor verantwoordelijk dat de producten voldoen aan de wettelijke eisen.

De partijen die niet aan de wettelijke eisen voldeden, zijn uit de handel genomen.