DEN HAAG - De vaste commissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer betaalt toch niet zelf voor haar overnachtingen tijdens een werkbezoek in Saoedi-Arabië.

De commissie vroeg en kreeg onlangs nog extra reisgeld, omdat ze zich niet door de Saudi's wilde laten fêteren. Het dagelijks bestuur van de Kamer, het presidium, heeft woensdag om opheldering gevraagd.

Kosten

De Tweede Kamer betaalt in de regel altijd zelf haar reis- en verblijfkosten als ze een werkbezoek aflegt. Omdat deze reis duur zou worden kreeg de commissie eenmalig 40.000 euro bovenop het jaarlijkse reisbudget van bijna 68.000 euro.

Uit de begroting die het presidium kreeg, bleek echter dat de vrijdag vertrekkende zeven Kamerleden van CDA, PvdA, VVD en GroenLinks "overnachten in conference centre op uitnodiging".

Thuisblijvers

De PVV, SP en D66 gaan niet mee. De PVV en de SP hebben er geen goed woord voor over en vinden dat de reis direct moet worden afgeblazen. D66 vindt dat niet nodig, maar had liever een overschrijding van het reisbudget gezien, dan dit "wegmoffelen".

GroenLinks wil donderdag zelf ook opheldering over de kwestie. De PvdA zegt dat de Kamerleden te horen hebben gekregen dat dit gebruikelijk is en dat het niet om overnachtingen in een hotel, maar in een of ander conferentiegebouw van de overheid gaat. De VVD gaat er van uit dat het een officieel gastenverblijf is.

Uitnodiging

De Kamerleden gaan naar Saudi-Arabië op uitnodiging van de Majlis as Shura, het raadgevend parlement. Hoe het programma er precies uitziet is nog niet helemaal duidelijk.

Er staat een ontmoeting met de gouverneur van Riyad, vrouwelijke parlementariërs en de ministers van Buitenlandse Zaken en Hoger Onderwijs op de agenda. De Kamerleden hopen ook op een gesprek met mensenrechtenorganisaties.

Fitna

Voorzitter Henk Jan Ormel van de commissie zei eerder dat de Saudiërs hun waardering hadden uitgesproken over de manier waarop Nederland met de anti-koranfilm Fitna is omgegaan. Hij noemde de uitnodiging een belangrijk gebaar en wees op het belang om met elkaar te blijven praten.

Volgens de PVV hebben de Kamerleden niets in dit "barbaarse land" te zoeken en moeten ze zich niet als een stelletje onderdanige niet-moslims laten gebruiken om de plooien van Fitna glad te strijken.