OSLO - In Noorwegen is woensdag ophef ontstaan over een spotprent die het dagblad Adresseavisen een dag eerder publiceerde. Volgens velen is hierop de islamitische profeet Mohammed te zien.

Hoofdredacteur Arne Blix ontkent dit echter. Hij spreekt van "een terroristenkarikatuur".

Prent

Op de prent van tekenaar Jan O. Henriksen in Adresseavisen staat een man met baard en tulband. Als een potloodventer houdt hij zijn jas open.

De edele delen worden half bedekt door een bomgordel. Op het T-shirt staat "Ik ben Mohammed en niemand durft mij af te beelden".

Belediging

Moslims in het Midden-Oosten zullen de spotprent opvatten als een belediging, aldus de Pakistaans-Noorse advocaat en politicus Abid Raja woensdag in de krant Aftenposten.

Volgens Blix is de tekening een reactie op de bomaanslag op de Deense ambassade van afgelopen maandag in Islamabad. Daarbij kwamen negen mensen om het leven.

Taliban

De Taliban zouden de aanslag gepleegd hebben om wraak te nemen op de publicatie van spotprenten van Mohammed in de Deense krant Jyllands-Posten in 2005. Blix noemt die cartoons "een test hoe ver je de vrijheid van meningsuiting kan oprekken".