HARARE - De Zimbabwaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai, leider van de Beweging voor Democratische Verandering (MDC), is woensdag door de politie aangehouden. Dit heeft een MDC-woordvoerder gezegd.

Tsvangirai en zijn gevolg zijn in Lupane in het zuidwesten van Zimbabwe opgepakt. Hij voert campagne voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 27 juni.

Volgens de MDC was hij al in de eerste ronde in maart gekozen tot president, maar moest er door verkiezingsfraude door het regeringsapparaat van zittend president Robert Mugabe een tweede stembusgang komen.

Reden

Het is nog onduidelijk waarom Tsvangirai wordt vastgehouden. "Agenten zeggen dat we moeten wachten op de leidinggevende", aldus zijn zegsman. "Het lijkt erop dat ze onze verkiezingscampagne willen verstoren."

Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) gebruikt Mugabe voedsel als wapen om de presidentsverkiezingen te winnen. "In de plattelandsgebieden mag alleen Mugabe nog voedsel uitdelen", aldus HRW, die stelt dat Mugabe hiermee een keus kan maken welke mensen hij wil voeden.

Hulporganisatie Save the Children ontkent dat zij van Mugabe niet meer in heel Zimbabwe mag helpen, zoals HRW stelt. Het gaat slechts om één district, waar tot nu toe wel 60.000 kinderen werden geholpen.

Wanbeleid

Miljoenen mensen in Zimbabwe lijden honger door het economisch wanbeleid van Mugabe. Honderdduizenden worden gevoed door hulporganisaties.

Geïmporteerd voedsel biedt verlichting, maar de erbarmelijke financiële staat waarin het land in zuidelijk Afrika verkeert, maakt voldoende import onmogelijk.