WASHINGTON - De Amerikaanse president George W. Bush heeft senator Barack Obama gefeliciteerd met diens aanstaande nominatie voor de presidentskandidatuur van de Democratische Partij. Dat liet een woordvoerster van het Witte Huis woensdag weten.

Volgens de president laat de historische overwinning van de zwarte kandidaat zien dat Amerika "van ver is gekomen", aldus de woordvoerster.

"Ook Obama moest een lange weg afleggen om de benoeming veilig te stellen. De president weet uit persoonlijke ervaring hoe afmattend de strijd voor het kandidaatschap is", stelde de woordvoerster.

Rice

Minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice zei dat de aanstaande nominatie van Obama laat zien dat "Amerika een buitengewoon land is".

Bush feliciteerde senator Hillary Clinton ook, ondanks haar verlies. "Ze heeft bezield campagne gevoerd, een campagne waarmee ze geschiedenis heeft geschreven", zei de woordvoerster van het Witte Huis. Clinton heeft overigens haar nederlaag nog niet erkend.

De nationale partijconventie van de Democraten zal eind augustus pas formeel de presidentskandidaat van de partij aanwijzen. De Democratische kandidaat moet het in de presidentsverkiezingen opnemen tegen de Republikein John McCain.