AMSTERDAM - Volkert van der G., de moordenaar van politicus Pim Fortuyn, heeft een civiele procedure tegen dagblad De Telegraaf gewonnen. Volgens de rechtbank in Amsterdam heeft de krant Van der G. op onrechtmatige manier in verband gebracht met de moord op milieuambtenaar Chris van de Werken.

De Telegraaf moet Van der G. 2500 euro schadevergoeding betalen. Van der G. had 9500 euro geëist.

De Telegraaf publiceerde in 2006 een artikel over Van der G. en de moord op Van de Werken, gebaseerd op een rapport uit 2003 van de Nationale Recherche.

De strekking van het stuk was dat het bewijs tegen Van der G. in die zaak steeds sterker werd. Volgens Van der G.'s advocaat Quirijn Meijnen is het rapport van de Nationale Recherche echter juist ontlastend voor Van der G.

Artikel

Volkert van der G. beklaagde zich al eerder over het artikel bij de Raad voor de Journalistiek, die hem gedeeltelijk in het gelijk stelde.

In 2004 won Van der G. ook al een procedure bij de raad tegen het toenmalige tv-programma TweeVandaag, dat hem in verband had gebracht met de moord op Van de Werken.

Van de Werken

Chris van de Werken werd in december 1996 op het Veluwse landgoed Welna doodgeschoten. Hij kende milieuactivist Van der G. en is volgens een enkele getuige door hem met de dood bedreigd.

Van der G. heeft altijd ontkend iets met de moord te maken te hebben.