GENEVE - Somalië staat aan de vooravond van de ergste humanitaire crisis van de afgelopen tien jaar. Water- en voedseltekorten, toenemend geweld en de zware droogte die het land teistert, leiden tot bijna onmenselijke omstandigheden om in te leven.

Dat zei woensdag Pascal Hundt, hoofd van de Somalische delegatie van het internationale Rode Kruis.

"Mensen zijn volkomen uitgeput van de ononderbroken strijd om te overleven", aldus Hundt. Door het geweld tussen regeringstroepen en opstandelingen zijn duizenden mensen op de vlucht geslagen.

Zij leven nu in de open lucht of in tentenkampen, zonder toegang tot medische zorg.

Crisis

Somalië bevindt zich al langer in een humanitaire crisis, maar nu loopt het volgens het Rode Kruis de spuigaten uit. Daarom worden de komende tijd meer dan 400.000 mensen voorzien van een rantsoen van gedroogd voedsel, waar ze vier maanden mee kunnen doen.

Ook krijgen 150.000 mensen dekens, materiaal om onder te schuilen en kookbenodigdheden. Het Rode Kruis deelde de afgelopen weken ook al zulke hoeveelheden hulp uit.

Regering

Somalië kent geen functionerende regering meer sinds 1991, toen dictator Mohamed Siad Barre werd afgezet.

In het ontstane machtsvacuüm strijden verscheidene facties om de heerschappij. Vele pogingen de stabiliteit in het land te herstellen, mislukten.