HAVELTE - Koningin Beatrix is woensdag voor velen onverwacht verschenen in de Johannes Post Kazerne in Havelte.

Daar zijn familie en dierbaren van militairen in Uruzgan bijeen voor onder meer een straalverbinding met de Nederlanders in dat gebied.

De aanwezigen werden pas op het laatste moment op de hoogte gebracht van de komst van de koningin naar de zogenoemde midtermdag van de 43ste gemechaniseerde brigade. Zo'n dag wordt telkens halverwege een missie gehouden. Bij het begin van de bijeenkomst met de koningin werden twee minuten stilte in acht genomen voor de gesneuvelde militairen Dennis van Uhm en Mark Schouwink.

Families

De koningin had zelf aangegeven dat ze wilde weten hoe de zorg voor de militairen en hun relaties in elkaar zit, aldus brigade-generaal Kees van den Heuvel tegen de aanwezigen, onder wie de familie van de ernstig gewonde militair Roger Hack. Ze liet zich later in besloten kring ook nog uitgebreid extra informeren en sprak ook met enkele families.

"Het is heel erg zwaar voor jullie", aldus de generaal tot de aanwezigen. "Wij kiezen ervoor om te gaan, maar jullie zitten met weinig informatie en een stuk leegte." Daarom is zo'n midtermdag ook een soort lotgenotendag.

Grote klap

Tijdens de straalverbinding met Uruzgan vertelde overste Kees de Rijke van daaruit: "Het gaat goed met ons." De maand april met genoemde gesneuvelden en ook nog gewonden was een grote klap geweest. " Wat moet je doen? Dat is doorgaan waarmee je begonnen bent." Volgens De Rijke is er juist een sfeer ontstaan van 'het mag niet voor niets zijn geweest'.

EK-sferen

Hij was positief: "We merken dat we steeds meer overgaan van gevechtspatrouilles in sociale patrouilles. We zijn echt bezig bruggen te bouwen, bezig een slag te maken die we eigenlijk niet hadden verwacht." Dinsdag was de stemming in zijn kamp opperbest: De eerste haring werd verorberd. En ook op 5500 kilometer afstand zijn ze, bij een temperatuur van 40 graden in de schaduw, al in EK-sferen: "Alles is hier Oranje boven."

De Rijke bereidde het gehoor gekscherend voor op de terugkeer van de militairen: "Ze zijn nu wel gewend iedere dag croissants en aardbeien bij het ontbijt te krijgen. En zand in de slaapkamer!"

Bedplassen

De aanwezigen kregen van een deskundige serieuze informatie over de terugkeer straks: vragen of de militair wel een feest wil of die lekkere vakantie. Ook kinderen kunnen een dobber hebben aan de nieuwe situatie: Ze gaan bedplassen of doen het slechter op school. Oudere kinderen reageren soms boos omdat ze zich in de steek gelaten voelden. Dat is de eerste zes weken normaal.

Koningin bij Uruzgan-gangers