HARARE - President Robert Mugabe van Zimbabwe gebruikt voedsel als wapen om de komende presidentsverkiezingen te winnen. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch woensdag.

Mugabe besloot deze week meerdere hulporganisaties de deur te wijzen, zodat veel mensen geen gebruik meer kunnen maken van voedselhulp. Hij keerde onder andere Care International de rug toe. De hulporganisatie distribueerde voedsel, maar kreeg de opdracht de acties op te schorten tot na de verkiezingen op 27 juni.

"In de plattelandsgebieden mag alleen Mugabe nog voedsel uitdelen", aldus HRW, die stelt dat Mugabe hiermee een keus kan maken welke mensen hij wil voeden. "Hulporganisaties voeden iedereen die honger heeft, ongeacht de politieke voorkeur van die persoon", aldus een zegsman.

Pamfletten

Volgens de regering was Care betrokken bij het verspreiden van pamfletten voor de oppositiepartij MDC van Morgan. Care, die in Zimbabwe driehonderd mensen in dienst heeft, ontkent alle betrokkenheid bij politieke activiteiten.

Tsvangirai won naar eigen zeggen de verkiezingen op 29 maart. Volgens de oppositie waren ze niet eerlijk verlopen. De partij van Mugabe eiste daarom een tweede ronde.

Wanbeleid

Miljoenen mensen in Zimbabwe lijden honger door het economisch wanbeleid van Mugabe. Honderdduizenden worden gevoed door hulporganisaties. Geïmporteerd voedsel biedt verlichting, maar de erbarmelijke financiële staat waarin het land in zuidelijk Afrika verkeert, maakt voldoende import onmogelijk.