HEYTHUYSEN - Wethouder T. Wagemans van de Limburgse gemeente Heythuysen heeft zijn koninklijke onderscheiding teruggegeven uit protest tegen de uitzetting van een Azerbeidzjaans gezin uit het asielzoekerscentrum in Baexem. In een brief aan minister Remkes van Binnenlandse Zaken maakte Wagemans, sinds vorig jaar lid in de Orde van Oranje-Nassau, zijn beslissing bekend.

"Het is met plaatsvervangende schaamte dat ik moet constateren dat een land dat internationaal graag college geeft in mensenrechten, in de eigen achtertuin de meest elementaire voorzieningen onthoudt aan kinderen. Op waardering van een overheid, die zich verlaagt tot dergelijke praktijken, stel ik geen prijs", aldus Wagemans.

Het gezin uit Azerbeidzjan, bestaande uit vader, moeder en drie kinderen van 4, 6 en 8 jaar, werd woensdagochtend uit het asielzoekerscentrum in Baexem gezet. "Ze zijn gewoon op straat gedumpt", zegt Wagemans. Bij het gemeentehuis in Heythuysen protesteerden verschillende instanties van plaatselijke overheid en kerken. Het vijftal, dat in afwachting is van een asielprocedure, is voorlopig opgevangen door de Stichting Noodopvang in Roermond.