AMSTERDAM - De zelfmoord van een Japanner heeft geleid tot de evacuatie van 34 bewoners van het flatgebouw waar de man een einde aan zijn leven maakte door huishoudmiddelen te mengen en de giftige dampen in te ademen.

De politie besloot tot de evacuatie omdat op de deur van het appartement in het West-Japanse Kanazawa een briefje hing met een waarschuwing en omdat er een vreemde stank uit het appartement opsteeg.

Websites

Inmiddels hebben tientallen Japanners op deze manier een eind aan hun leven gemaakt. De politie probeert de websites aan te pakken waarop wordt uitgelegd hoe je de middelen moet mengen.

De methode wint enorm aan populariteit, hoewel deze gevaarlijk is voor anderen. Ook andere mensen kunnen immers ongewild met de giftige dampen in contact komen.

Alarmerend

Het aantal zelfmoorden in Japan is al jaren alarmerend hoog. In 2006 sloegen 32.155 mensen de hand aan zichzelf. In 1998 pleegden voor het eerst meer dan dertigduizend mensen zelfmoord in het land. Vanwege de economische malaise waren veel Japanners toen werkloos, bankroet en wanhopig.

De overheid besteedt omgerekend zo'n 140 miljoen euro aan zelfmoordpreventie.