AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam zet een streep door de hasjcafés, gelegenheden waar zowel softdrugs als alcohol verkrijgbaar zijn. De hasjcafés worden nog voor een periode van drie jaar gedoogd, maar daarna moet het afgelopen zijn met dit soort horecabedrijven. Dat heeft de gemeente woensdag bekendgemaakt.

Amsterdam is nog de enige gemeente in Nederland waar hasjcafés bestaan. In de landelijke richtlijn voor gedoogbeleid van softdrugs is deze combinatie niet toegestaan, maar de hoofdstad kreeg een uitzonderingspositie. De gemeente ontwikkelde een 'uitsterfbeleid' voor deze cafés, waarbij de combinatie was toegestaan tot het moment waarop de zaak werd overgedragen.

De gemeente en justitie vinden echter dat het aantal hasjcafés veel te langzaam afneemt. Begin 1998 waren er honderd zaken waar klanten terecht kunnen voor drugs en alcohol. Op dit moment zijn dat er nog 64. In dit tempo zouden de hasjcafés pas over achttien jaar zijn 'uitgestorven'.

De komende jaren krijgen exploitanten de keuze om verder te gaan als alcoholvrije coffeeshop of de verkoop van softdrugs te staken. Voor een periode van uiterlijk drie jaar krijgt de eigenaar van een hasjcafé een zogeheten gedoogbeschikking.