HILVERSUM - Er is geen sprake van een richtingenstrijd binnen de PvdA. Dat stelde PvdA-leider Wouter Bos dinsdagavond in het tv-programma Nova in reactie op bijdragen de afgelopen weken van zijn partijgenoten fractievoorzitter Mariette Hamer en staatssecretaris Frans Timmermans.

De eerste wil samenwerken met de SP, de tweede ziet daar niets in en ziet meer in samenwerking met GroenLinks en D66. Volgens Bos is er geen tegenstelling.

Volgens hem benadrukt Hamer het sociale profiel dat de PvdA wil hebben en zijn gesprekken met de SP dan logisch.

Timmermans

Timmermans richt zich volgens hem op de internationale blik van zijn partij, terwijl de SP denkt dat "ons land ophoudt bij Lobith".

In de ogen van Bos is de PvdA de enige die een sociaal en internationaal profiel in een partij verenigt.

Peilingen

De slechte stand in de peilingen, afgelopen zondag stond de PvdA op zestien zetels, komt volgens Bos dan ook niet door verwarring over de koers maar doordat de sociaaldemocraten onvoldoende in staat blijken te laten zien waar ze voor staan.

"We hebben fouten gemaakt en we verkopen het beleid niet goed", aldus Bos. Hij noemde de situatie "buitengewoon ernstig" en benadrukte dat er snel verbeteringen moeten komen.

Het belangrijkste is volgens de PvdA-leider dat zijn partij laat zien welke resultaten ze boekt door deel te nemen aan het kabinet met CDA en ChristenUnie.