AMSTERDAM - Hillary Clinton staat ervoor open om als running-mate van Barack Obama de strijd om het Witte Huis aan te gaan.

Dat heeft zij dinsdag tegen parlementsleden uit de staat New York gezegd.

Nominatie

Persbureau AP maakte bekend dat Barack Obama de nominatie voor het Amerikaanse presidentschap van de Democratische Partij op zak heeft, zo blijkt uit een telling van het aantal conventiegedelegeerden.

Volgens die telling is Obama de magische grens van 2118 gedelegeerden al gepasseerd voordat de voorverkiezingen dinsdag in Montana en South Dakota worden afgerond.

De 46-jarige senator uit Illinois wordt de eerste zwarte kandidaat die door de Democratische partij voor het president wordt genomineerd.

Strijd

Hij versloeg voormalig first lady Hillary Rodham Clinton in een lange en uitputtende strijd. In november moet hij het opnemen tegen de Republikeinse kandidaat, senator John McCain uit Arizona.

Carter

De Amerikaanse oud-president Jimmy Carter steunt de kandidatuur van Barack Obama om president van de Verenigde Staten te worden. Dit heeft het kantoor van Carter dinsdag bekendgemaakt.

Volgens het Carter Center maakt Carter zijn besluit bekend zodra de stembureaus van de voorverkiezingen worden gesloten.

De Democraat Carter was van 1977 tot 1981 president van de VS.