AMSTERDAM - De Gouden Strop, de jaarlijkse prijs van 10.000 euro voor het beste Nederlandstalige spannende boek, gaat wederom naar Charles den Tex, nu voor zijn boek CEL.

"Een geheel volgens de regels van de kunst gecomponeerde politieroman. Een volbloed thriller, meeslepend en actueel, grappig, indringend en vooral heel spannend", aldus de jury dinsdagavond.

Thrillers

Charles den Tex (1952) is de auteur van acht thrillers waaronder Schijn van kans en De macht van meneer Miller, ook allebei bekroond met de Gouden Strop.

Hij haalt een deel van zijn inspiratie uit het bedrijfsleven, waarin hij zelf actief is.

Uitreiking

De uitreiking had plaats in de Melkweg in Amsterdam. Eregast op dit openingsbal van de Maand van het Spannende Boek was de Amerikaanse schrijfster Karin Slaughter, auteur van het boekenmaandgeschenk Onbegrepen. Daarvan zijn 740.000 exemplaren verspreid.

Het bal, getiteld The power of Plots, stond geheel in het teken van thrillers en detectives en degenen die ze schrijven.

Literaire rechtbank

Een van de onderdelen was de literaire rechtbank. Hierin klaagden bekende juristen het hoofdpersonage uit Zomerhitte van Jan Wolkers aan.

Verder konden schrijvers hun DNA afstaan en bracht zangeres Wende Snijders een tribute to James Bond ten gehore.

Onlangs werd bekend dat het spannende boek het meest gelezen genre is. Zowel klanten van de boekhandel als bibliotheekleden gaven aan dat een op de vier boeken die zij lezen tot dit genre behoort.