HILVERSUM - Het principiële verschil van mening tussen PvdA en ChristenUnie over het toestaan van embryoselectie is een kabinetscrisis waard.

Dat vindt ruim de helft (56 procent) van de deelnemers aan een dinsdag gehouden onderzoek door het actualiteitenprogramma EénVandaag. Een derde (36 procent) meent dat het zover niet moet komen.

PvdA en ChristenUnie staan lijnrecht tegenover elkaar in hun opvatting over de selectie van embryo's. De PvdA is voor uitbreiding van embryoselectie en de ChristenUnie is tegen.

Standpunt

Van de PvdA-stemmers vindt 61 procent dat partijleider Wouter Bos bij zijn standpunt moet blijven, ook al komt het voortbestaan van het kabinet daardoor in gevaar.

Van de aanhang van de ChristenUnie wil de helft (47 procent) een kabinetscrisis riskeren.

Erfelijke ziekten

Bij reageerbuisbevruchting kunnen embryo's geselecteerd worden op erfelijke ziekten. Draagt een embryo een gen van zo'n ziekte, dan kunnen ouders ervoor kiezen het embryo niet in de baarmoeder te plaatsen.

Sleutelrol

Het CDA heeft een sleutelrol in deze impasse. Uit een eerder deze week gehouden onderzoek bleek de achterban van het CDA verdeeld te zijn over het toestaan van embryoselectie bij aanwezigheid van het borstkankergen.

Uit de resultaten van vandaag blijkt dat overtuigend meer CDA-stemmers nu vóór de selectie zijn (73 procent). Aan het onderzoek hebben ruim 10.000 mensen meegedaan.