BERLIJN - De dader die dit weekeinde in de Afghaanse hoofdstad Kabul een zelfmoordaanslag pleegde op Duitse militairen van de internationale vredesmacht ISAF had banden met al-Qaeda. Dat zei de Duitse minister van Defensie Peter Struck woensdag. Bij de aanslag kwamen zes mensen om onder wie vier Duitsers en raakten 31 gewond.

In het tv-programma Morgenmagazin zei de bewindsman dat de dader financieel en logistiek ook nog was ondersteund door de fundamentalistische krijgsheer Guldbuddin Hekmatyar en voormalige leden van de Taliban. "Het zijn deze drie groepen die proberen de internationale vredesmacht uit Afghanistan te verdrijven", aldus Struck.

Hij ontkende berichten dat er onenigheid zou zijn tussen hem en minister Fischer van Buitenlandse Zaken over de uitbreiding van het mandaat van de ISAF. Volgens het boulevardblad Bild zou Struck ISAF willen inzetten in Charikar even ten noorden van Kabul, terwijl Fischer troepen naar de zuidoostelijke regio Herat zou willen sturen.

Volgens de minister van Defensie worden beide steden onderzocht op aanwezigheid van geschikte onderkomens, de veiligheidssituatie en het vertrouwen in de plaatselijke gouverneur. "Ik heb geen prioriteiten" aldus Struck voor de publieke omroep ZDF.