De aanslag van maandag op de Deense ambassade in Islamabad is waarschijnlijk het werk van Al-Qaida of een hieraan gelieerde groep. Dat heeft de Deense inlichtingendienst PET gezegd.

Bij de aanslag kwamen zes mensen om het leven, onder wie twee politieagenten en een Pakistaan met een Deens paspoort.

Al-Qaida lijkt een waarschijnlijke kandidaat, aangezien die organisatie in augustus een video naar buiten bracht waarin de nummer 2, Ayman al-Zawahri, opriep tot aanslagen op Deense diplomatieke doelen vanwege de publicatie van spotprenten van de profeet Mohammed. Deze oproep herhaalde Al-Qaida in april.

Dat zegt IntelCenter, een Amerikaanse organisatie die boodschappen van extremistische groepen in de gaten houdt.

Zelfmoordaanslag

De voormalige Pakistaanse veiligheidschef voor de tribale regio's Mahmood Shah zei dat aanslagen van Al-Qaida doorgaans meer levens eisen. Hij suggereerde dat radicale geestelijken tot de aanslag hebben opgeroepen, maar als het om een zelfmoordaanslag blijkt te gaan, zijn volgens hem strijders uit de grensregio's waarschijnlijker verdachten.

Dinsdag werden de puinhopen rond de Deense ambassade doorzocht op aanwijzingen voor een zelfmoordaanslag.

De aanslag kan de druk opvoeren op de Pakistaanse regering om het onlangs opgestarte vredesoverleg met stamoudsten in de grotendeels autonome regio's langs de grens met Afghanistan, te staken. Verondersteld wordt dat strijders van Al-Qaida en Taliban in dit gebied een toevluchtsoord vinden.

Geen effect

De Verenigde Staten vrezen dat een eventueel bestand de strijders de tijd en de ruimte geeft om te hergroeperen. De Pakistaanse regering heeft laten weten dat de aanslag geen effect zal hebben op het overleg, dat volgens haar een einde kan maken aan het terrorisme en extremisme vanuit het gebied.