BOSASSO - De kapers die het Nederlandse schip voor de kust van Somalië hebben gekaapt, hebben een losgeld van 1,1 miljoen dollar geëist. Dat heeft een bondgenoot van de piraten tegenover persbureau Reuters verklaard.

Volgens deze bron zou de Nederlandse reder Reider Shipping bereid zijn 700.000 dollar (ruim 450.000 euro) te betalen. Een woordvoerder van de rederij wilde dinsdag niet reageren op het bericht over het losgeld.

Het schip, de Amiya Scan, werd zondag 25 mei gekaapt. De bemanning bestaat uit vier Russen en vijf Filipijnen.

Marine

De Russische marine staat klaar om een schip naar de Somalische kust te sturen. "Wanneer de autoriteiten die beslissing nemen dan voert de marine dat vanzelfsprekend uit", liet Igor Dygalo, een woordvoerder van de Russische bevelhebber ter zee, dinsdag weten tegenover het Russische persbureau RIA Novosti. Hij voegde daaraan toe dat het gebruik van geweld een uitzonderlijke optie is.

Het gekaapte schip ligt momenteel voor de haven Bargal in het noorden van Somalië. Reider Shipping uit Winschoten riep de autoriteiten eerder op geen geweld te gebruiken dat de veiligheid van de bemanning in gevaar kan brengen.