TEHERAN - In de Iraanse hoofdstad Teheran zijn in de nacht van dinsdag op woensdag ongeveer drieduizend vooral jonge mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de geestelijk leiders van de islamitische republiek. Het protest vond plaats voor de universiteit van Teheran.

De demonstranten eisten onder meer de vrijlating van politieke gevangenen. Ordetroepen hebben de betogers uiteengedreven, daarbij geholpen door bassidji, islamitische vrijwilligers. Het protest was mede tegen hen gericht.

De hoogste geestelijk leider van Iran, Ali Khamenei, had zondag de universiteiten opgeroepen "hun kalmte te bewaren" om het "duivelse plan van de Amerikanen" geen kans te geven. Die willen volgens hem de komende verjaardag van de studentenopstand van 1999 aangrijpen om het islamitische regime te destabiliseren.

In juli van dat jaar was Teheran drie dagen lang het toneel van gewelddadige protesten tegen de regering. Aanleiding was een inval van de politie in de slaapzalen van de universiteit van de hoofdstad na een klein protest tegen het verbod op de hervormingsgezinde krant Salam.