WEURT - Het aantal besmettingen met de papegaaienziekte tijdens een vogelshow in Weurt was vorig jaar november groter dan gedacht. Uit onderzoek blijkt dat in totaal 42 mensen besmet zijn geraakt, waar eerder nog werd uitgegaan van twaalf besmettingen.

Dat meldde de GGD Regio Nijmegen maandag. In totaal deden 185 bezoekers van de vogelshow mee aan een onderzoek van de GGD, het UMC St Radboud en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Bij 156 personen werd het bloed gecontroleerd op de papegaaienziekte.

Een aantal mensen uit de besmette groep heeft niets van de infectie gemerkt, maar meer dan de helft ontwikkelde klachten als koorts, koude rillingen, kortademigheid of een drukkend gevoel op de borst.

Besmet

Vooral personen die lange tijd op de vogelshow aanwezig waren en direct contact hadden met de vogels of hun kooien, raakten besmet. De papegaaienziekte is met een antibioticumkuur goed te genezen, aldus de GGD.

De vogels op show zijn direct na de uitbraak onderzocht op papegaaienziekte door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). In één groep vogels is de verwekker van de ziekte gevonden. De ziekte is vrij zeldzaam in Nederland. Jaarlijks worden circa dertig tot veertig gevallen gemeld.