AMSTERDAM - Het academisch ziekenhuis Maastricht gaat door met embryoselectie. Dit ondanks dat staatssecretaris van Volksgezondheid Jet Bussemaker (PvdA), haar brief over de toestemming hiervan vrijdag heeft ingetrokken.

Het gaat alleen om patiënten die na de brief van Bussemaker het nieuws kregen dat ze konden worden behandeld en niet om nieuwe patiënten. Dat zegt Hans Evers, hoofd van de IVF-centrum van het ziekenhuis, maandag in actualiteitenrubriek Nova.

Binnen het kabinet ontstond vorige week een rel nadat Bussemaker een brief over embryoselectie aan de Kamer stuurde. Ze zei daarin embryoselectie voor ivf-baby's voor ouders met een genetische vorm van borstkanker toe te staan. De ChristenUnie en partijleider André Rouvoet zijn het hier niet mee eens.

De minister voor Jeugd en Gezin was vooraf niet ingelicht over de brief en is het oneens met Bussemakers standpunt. Zij werd gedwongen haar brief in te trekken en deze eerst met haar collega's in het kabinet te bespreken.

Opgeschort

In 2006 werd de behandeling opgeschort zodat de politiek erover kon nadenken, ook al was het wel toegestaan. "Ik ben bang dat als er weer een adempauze komt het weer twee jaar gaat duren", zegt Evers.

"Er zijn mensen bij die al 40 zijn, die kunnen niet wachten. We hebben dinsdag gezegd: we kunnen u behandelen, dan kunnen we niet vrijdag bellen met de zoveelste teleurstelling in hun leven. We kunnen ethisch niet verantwoorden dat ze weer op een wachtlijst komen."

Rouvoet

Rouvoet blijft in de actualiteitenrubriek bij zijn standpunt ten opzichte van de gang van zaken. "Ik ga in debat in de ministerraad." Hij wil niet zeggen wat er volgens hem moet gebeuren.