RIO DE JANEIRO - Een verslaggever en een fotograaf van de Braziliaanse krant O Dia zeggen dat zij zijn gemarteld door politieagenten.

Zij uitten deze beschuldiging maandag in hun dagblad. Het hoofd van de politie in Rio de Janeiro heeft inmiddels bevestigd dat agenten betrokken waren bij de marteling.

De journalisten waren voor de krant undercover gegaan in de sloppenwijk Batan in Rio de Janeiro. Daar woedt een machtsstrijd tussen criminele bendes en burgerwachten.

Naar eigen zeggen werden de journalisten op 14 mei door buurtbewoners uitgenodigd. Opeens stonden zij oog in oog met tien gewapende en gemaskerde mannen, die hen urenlang sloegen. Ook zouden de gijzelnemers Russisch roulette met hen hebben gespeeld.

Burgerwacht

Volgens O Dia maakten de agenten deel uit van een plaatselijke burgerwacht. Zulke milities eisen geld van bewoners van sloppenwijken in ruil voor bescherming tegen de drugsbendes in de favelas. Deze milities brachten de afgelopen jaren minstens tweehonderd mensen om het leven, aldus de krant.

De beschuldigingen komen precies zes jaar na de dood van de journalist Tim Lopes. Hij werd vermoord nadat drugsdealers hadden ontdekt dat hij met een verborgen camera opnames maakte in een andere sloppenwijk van Rio de Janeiro.