DEN HAAG - De mensenrechtenambassadeur Arjan Hamburger heeft maandag op het ministerie van Buitenlandse Zaken de hoogste diplomaat van Gambia ontboden om namens Nederland te protesteren tegen de homofobe uitspraken van de Gambiaanse president Yahya Jammeh.

Die kondigde onlangs antihomowetgeving aan en zei dat alle homoseksuelen onmiddellijk het land moeten verlaten. Ook vindt hij dat homoseksuelen moeten worden onthoofd.

Hamburger heeft duidelijk gemaakt dat strafbaarstelling van homoseksualiteit een schending is van de mensenrechten, zo heeft het departement gemeld.

Context

De tijdelijk zaakgelastigde van Gambia, Amie Nyan-Alaboson, ontkende nadrukkelijk dat Jammeh over onthoofding heeft gesproken. De andere uitlatingen moeten volgens haar gezien worden in de binnenlandse context van Gambia.

Maar volgens de mensenrechtenambassadeur kan geen enkel land religie of cultuur gebruiken als excuus voor homofobie. Nederland keurt discriminatie van homoseksuelen en de doodstraf af.

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft er inmiddels bij de Europese Unie op aangedrongen de Gambiaanse autoriteiten te laten weten dat de EU de uitspraken afkeurt.

Reisadvies

Direct na de uitspraken van de Gambiaanse leider had Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Gambia, een populaire vakantieplek, aangepast. Reizigers wordt dringend geadviseerd hun homoseksuele geaardheid niet in het openbaar te tonen.