ALMELO - Het was in de tijd dat de gebroeders B. de scepter zwaaiden over de Wallen voor prostituees onmogelijk daar te werken zonder geld aan deze mannen af te dragen. Dat heeft een van de vermoedelijke slachtoffers van de bende mensenhandelaren tegen de politie gezegd.

De rechtbank in Almelo behandelt deze weken de rechtszaak tegen zes verdachten van mensenhandel, de 'Groep B.'. Jarenlang zou het netwerk tientallen vrouwen op gewelddadige wijze hebben gedwongen zich te prostitueren.

Behalve op de Wallen in Amsterdam gebeurde dat volgens het Openbaar Ministerie (OM) in Alkmaar, Utrecht, Den Haag en Antwerpen. Het geld dat de vrouwen verdienden, moesten ze afstaan, zegt justitie.

Dik pak verklaringen

De broers Hasan en Saban B. moesten vorige week samen met een medeverdachte als eersten voor de rechtbank verschijnen. Later deze week volgen drie andere verdachten. Vooral tegen de 37-jarige Saban heeft het OM een dik pak verklaringen van vrouwen die slachtoffer zouden zijn geworden van zijn dwang en gewelddadigheid.

Degene die verklaarde over betalingen aan de Groep B., nam zelf contact op met de politie nadat ze een uitzending van het actualiteitenprogramma Netwerk had gezien.

Ernstige mishandelingen

Net als andere vrouwen die een verklaring aflegden, rept ze van ernstige mishandelingen, afpersing, verkrachting en bedreiging. Saban deed dit af als onzin. Dat hij haar opzocht en terughaalde toen ze was weggelopen, is ook niet waar. "Ik ben haar niet gaan zoeken, want het was mijn vriendin niet en ik had geen enkel voordeel uit haar."

Saban en zijn advocaten Gerard Spong en Jan-Hein van Dijk twijfelen sterk aan de verklaringen van de vrouw, die aan de psychische stoornis borderline zou lijden. Daarom willen ze hoogleraar forensische psychologie Ruud Bullens haar verklaringen laten beoordelen.

De verdediging wil dat hij uitspraken doet over de betrouwbaarheid van haar beweringen. Naar verwachting komt Bullens op 9 juni met zijn bevindingen naar de rechtbank.