AMSTERDAM - "Liquideren was goedkoper dan betalen." Met deze wel erg nuchtere taakopvatting heeft Jesse R. volgens kroongetuige Giuseppe 'Peter' la S. de moord op de Griekse diamantair en drugshandelaar Henie Shamel en diens vriendin Anne de Witte verantwoord. Volgens La S. heeft R. de moord georganiseerd.

De verklaring van La S. passeerde maandag de revue tijdens een pro-formazitting in de zaak tegen de 60-jarige Siegfried S..

Hij zou Shamel en De Witte in de nacht van 8 op 9 mei 1993 in Antwerpen hebben doodgeschoten, in samenwerking met de inmiddels overleden Kenny R.. De dubbele moord zou een opdracht zijn geweest van Henk Orlando R., destijds een drugshandelaar van formaat.

R., bijgenaamd de Zwarte Cobra, had een schuld van 2 miljoen gulden bij Shamel.

Hoofddorp

Maandag werd bekend dat Siegfried S. ook verdachte is in een veel recentere zaak: hij zou op 13 februari 2007 op de parkeerplaats bij het brugrestaurant aan de A4 bij Hoofddorp een 47-jarige man uit Curaçao hebben doodgeschoten. S. ontkent alle feiten. "Ik heb nooit iemand vermoord", zei hij maandag tegen de rechtbank.

De moorden op Shamel en De Witte behoren tot een reeks liquidaties die justitie aan de hand van kroongetuige La S. hoopt op te lossen. Behalve Siegfried S. en Jesse R. verdenkt het Openbaar Ministerie (OM) ook Mohammed 'Moppie' R. van betrokkenheid bij de Antwerpse zaak.

Joegoslaven

Jesse en Moppie worden tevens verdacht van een dubbele moord in Ouderkerk aan de Amstel op twee jonge Joegoslaven op 1 april 1993. Ook Moppie R. verscheen maandag voor de rechtbank. Zijn advocaat, Jan-Hein Kuijpers, vroeg tevergeefs om beëindiging van het voorarrest van zijn cliënt. Volgens Kuijpers heeft justitie nagenoeg niets tegen R. kunnen vinden.

Eind augustus vinden opnieuw pro-formazittingen tegen de diverse 'liquidatieverdachten' plaats. Echt inhoudelijk zal het monsterproces naar verwachting pas volgend jaar op gang komen.