DELFT - Met enige vertraging zal de Nederlandse zonnewagen Nuna II zijn proefrit maken. De constructeurs verwachten de milieuvriendelijke bolide binnen een maand op een braak liggend stukje van de A4 bij Roelofarendsveen te testen.

De Nuna II, vervaardigd door studenten, doet in oktober in Australië mee aan de World Solar Challenge. Twee jaar geleden won de voorganger van de op zonnecellen rijdende auto de 3010 km lange race.

"De nieuwe wagen is een verbetering ten opzichte van Nuna I", zegt Diederik Kinds, teamleider van het Nuon Solar Team "De wagen is 40 kilo lichter. De aerodynamiek is verbeterd en we mikken op een gemiddelde snelheid van 100 km per uur. Dat was vroeger een magische grens, nu is dat een realistisch doel."

Het team bestaat voornamelijk uit studenten van de Technische Universiteit Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Voormalig astronaut Wubbo Ockels fungeert als adviseur.

Aan de wedstrijd in Australië, van Darwin naar Adelaide, dwars door het continent, mogen alleen wagens deelnemen die worden aangedreven door zonne- energie. Het is de zevende keer dat de wedstrijd wordt gehouden.