ISLAMABAD - Door een zelfmoordaanslag op de Deense ambassade in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad zijn maandag zeker acht doden en dertig gewonden gevallen.

Vijftien van hen zweven tussen leven en dood, aldus de chef van de reddingswerkers ter plaatse, Asmatullah Marwat. Hij zei dat er een buitenlander onder de doden is.

Ook zijn een Pakistaanse medewerker van de ambassade en twee politieagenten, die voor de deur de wacht hielden, om het leven gekomen.

De dader pleegde de aanslag met een krachtige autobom die een grote krater voor het pand veroorzaakte. Het was een zelfmoordaanslag die met een auto is uitgevoerd, bevestigde een anonieme veiligheidsfunctionaris.

Schade

Nabijgelegen panden waaronder het kantoor van een hulporganisatie alsmede twee gebouwen aan de overkant van de straat liepen aanzienlijke schade op.

Spotprenten

Het ambassadegebouw was sinds februari vrijwel niet meer in gebruik uit vrees voor aanslagen naar aanleiding van de opgelaaide commotie over Deense spotprenten van de profeet Mohammed.

Werknemers van het nabijgelegen pand van de Nederlandse diplomatieke missie in Islamabad zeiden tegen verslaggevers het Pakistaanse dagblad The Dawn dat hun gebouw geen schade had opgelopen en dat er geen gewonden zijn gevallen.

De Indiase ambassade iets verderop liep glasschade op. Noorwegen heeft zijn ambassade in de Pakistaanse hoofdstad Islambad maandag uit voorzorg geëvacueerd. Dat heeft de Noorse radio gemeld.

Doelwit

Het was de eerste bomaanslag in de federale hoofdstad sinds 15 maart, toen een Italiaans restaurant waar veel buitenlandse gasten kwamen het doelwit was.

Cartoons

In Pakistan wordt al sinds 2006 geregeld gedemonstreerd tegen het Scandinavische land vanwege de cartoons van de profeet Mohammed die Deense tekenaars maakten.

Nederland, de laatste maanden ook geregeld het doelwit van protesterende moslims vanwege de anti-Koranfilm van Geert Wilders, heeft eerder dit jaar uit angst voor aanslagen de activiteiten van zijn ambassade in Islamabad verplaatst.

Rellen

De Deense cartoons en de film zijn in ogen van conservatieve moslims godslasterlijk. Tijdens rellen tegen de spotprenten kwamen in 2006 in Pakistan meerdere mensen om. Een geestelijke bood toen iedereen die een van de tekenaars zou kunnen doden één miljoen dollar en een nieuwe auto aan.

Aanslag Deense ambassade