ENSCHEDE - Op initiatief van korpsbeheerder J. Mans van de politie Twente komt er een intern onderzoek naar mogelijke strafbare feiten, gepleegd door het zogeheten Tolteam. Dit politieteam deed onderzoek naar de oorzaken en achtergronden van de vuurwerkramp in Enschede, 13 mei 2000.

Het Tolteam ligt al geruime tijd onder vuur. Zo hebben twee dissidente rechercheurs voor de gerechtshof in Arnhem de integriteit van het onderzoek in twijfel getrokken. Het duo beweert dat er met bewijsmateriaal is geknoeid en verklaringen zijn verdraaid.

Om de onafhankelijkheid van het onderzoek te waarborgen wordt het onderzoek uitgevoerd door het bureau Interne Zaken van de politie Gelderland-Midden, zo bracht de politie Twente dinsdag naar buiten.

Strafbare feiten

Het onderzoek moet helderheid verschaffen of er mogelijk sprake is geweest van strafbare feiten of plichtsverzuim door medewerkers van het Tolteam. Een woordvoerder van de politie Twente wil geen commentaar geven over de directe aanleiding voor het onderzoek. Ook is niet bekendgemaakt hoe lang het onderzoek gaat duren en welke consequenties de uitkomsten kunnen hebben voor de betrokken agenten.

Het gerechtshof in Arnhem sprak op 12 mei in hoger beroep verdachte A. de V. vrij wegens gebrek aan bewijs. Hij werd beschuldigd van brandstichting van het ontplofte vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks. Door het Openbaar Ministerie was vijftien jaar cel geëist, zoals al was opgelegd door de rechtbank in Almelo. Door de vuurwerkramp kwamen 22 mensen om het leven en raakten honderden mensen gewond.