LONDEN - De Verenigde Staten houden terreurverdachten vast op gevangenisschepen. Dat zeggen mensenrechtenadvocaten maandag in de Britse krant The Guardian.

Sinds 2001 zou het om zeker zeventien schepen gaan op verschillende locaties wereldwijd. De Amerikanen hebben geprobeerd geheim te houden om hoeveel gevangenen het gaat en waar ze zitten, aldus de advocaten die hun beweringen baseren op verklaringen van onder meer het Amerikaanse leger, de Raad van Europa en getuigenissen van gevangenen.

Het Witte Huis is zondag dringend verzocht een lijst op te stellen met de namen van alle gevangenen en waar ze worden vastgehouden.

De mensenrechtenorganisatie Reprieve publiceert later dit jaar een uitgebreide analyse. Daaruit zou ook blijken, dat er tweehonderd terreurverdachten zijn uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De Amerikaanse president George Bush verklaarde in 2006 dat daarvan geen sprake meer zou zijn.

'Verdwenen'

Een van de gevangenisschepen zou the marineschip USS Ashland zijn, die begin 2007 voor de kust van Somalië lag. Keniaanse, Somalische en Ethiopische legereenheden zouden mensen ontvoerd hebben die vervolgens op het schip zouden zijn verhoord en mishandeld door medewerkers van de Amerikaanse federale recherche FBI en de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Meer dan honderd personen zijn vervolgens "verdwenen" naar gevangenissen in Kenia, Somalië, Ethiopië en de Amerikaanse marinebasis Guantánamo Bay.

Geslagen

Een ex-gevangene van Guantánamo Bay heeft verklaard dat een medegevangene in het ruim van een schip werd vastgehouden en daar meer geslagen is dan in zijn volgende verblijfplaats Guantánamo Bay, dat bekendstaat om de slechte behandeling van gevangenen.

Een woordvoerder van de Amerikaanse marine heeft de beschuldigingen tegenover The Guardian ontkend. "Er zijn geen gevangenissen op Amerikaanse marineschepen", maar wel zouden "enkele personen enkele dagen" zijn vastgehouden, aldus de woordvoerder.

Zonder aanklacht

De Verenigde Staten hebben toegegeven dat op het moment zeker 26.000 terreurverdachten zonder aanklacht in geheime gevangenissen worden vastgehouden, maar mogelijk zou het om meer dan 80.000 mensen gaan sinds 2001.