AMSTERDAM - De verwachte drukte in de ochtendspits blijft vooralsnog uit. Ondanks diverse mogelijke oorzaken voor verkeershinder is het 'opvallend rustig' op de wegen.

Rond 08.15 uur stond er zo'n 240 kilometer file op de Nederlandse snelwegen, wat de VID 'normaal' noemt.

De VID ging aanvankelijk uit van 350 kilometer file. Volgens de verkeersdienst hebben veel mensen zich kennelijk goed ingesteld op de verwachte drukte.

Blikseminslag

Rijkswaterstaat waarschuwde zondagavond voor drukte, onder meer omdat de spitsstrook op de A50 door een blikseminslag niet werkt. Camera's langs de weg en elektronische informatieborden deden het ook niet, maar die functioneren maandagochtend weer. Rijkswaterstaat wees ook op de staking in het streekvervoer als mogelijke oorzaak voor extra drukte op de weg.

Tunnels

Maandagochtend kwamen daar nog problemen met de beruchte tunnels van de A73 bij, maar ook dat zorgt nog niet voor grote problemen. De twee tunnels bij Roermond en Swalmen kampen sinds februari, toen de tunnels met één rijstrook opengingen, met technische storingen. Wat er maandag aan de hand is, is nog niet bekend.

Op de A12 staat overigens wel een lange file door een ongeluk. Ter hoogte van Driebergen botsten vier voertuigen, waarna de rechterrijstrook werd afgesloten. Tussen Veenendaal en Driebergen leidde dit tot een file die op het hoogtepunt zestien kilometer bedroeg.