ANTALYA - Vijf Nederlandse toeristes zijn in een hotel in de Zuid-Turkse stad Antalya door de politie opgepakt op verdenking van drugssmokkel. De vrouwen hadden 24 kilo heroïne in hun koffers. Ook zijn tegelijk zes Turken gearresteerd, meldde het Turkse persbureau Anadolu dinsdag.

De Turken zouden de Nederlandse vrouwen als koeriers hebben willen inzetten om de heroïne Turkije uit te smokkelen. De harddrugs hebben een straatwaarde van naar schatting 600.000 euro. De smokkel werd georganiseerd in Turkije door een van de aangehouden Turken. Hij verbleef geregeld in Nederland en kwam al drie maanden geleden met twee vrienden in Turkije aan. Sindsdien observeerde de politie hem.

Drugskoeriers

Vermoed wordt dat het om een Turkse bende gaat die reeds eerder jonge vrouwen als drugskoeriers heeft ingeschakeld. Het vijftal zou daarvoor 25.000 tot 34.000 euro krijgen, aldus Anadolu. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag is nog niet officieel van de arrestaties op de hoogte gesteld. De Nederlandse ambassade in Ankara is bezig contact te leggen, aldus een woordvoerster van het departement.

Tijdens de laatste peiling begin mei zaten volgens Buitenlandse Zaken negentien Nederlanders opgesloten in Turkse gevangenissen. De straffen voor drugsdelicten zijn in Turkije fors. Zo kreeg iemand wegens de smokkel van 50 kilo drugs 12,5 jaar celstraf en moest een ander voor de smokkel van 4,5 kilo vier jaar de gevangenis in.