PARIJS - De Franse modeontwerper Yves Saint Laurent is zondagavond op 71-jarige leeftijd in Parijs overleden.

Dat heeft de Pierre-Bergé-Saint Laurent Foundation, de stichting van de modeontwerper, laten weten. Hij was al geruime tijd ziek.

De Fransman wordt gezien als een van de grootste modeontwerpers van de twintigste eeuw. Samen met de couturiers Christian Dior, Coco Chanel en Hubert de Givenchy bepaalde Yves Saint Laurent jarenlang de Franse haute couture.

Dior

De zeer getalenteerde Yves Saint Laurent werd op 1 augustus 1936 geboren in Algerije. Hij begon in 1955 als assistent van Christian Dior, die hij twee jaar later - toen Dior overleed - opvolgde als hoofd van het modehuis Dior.

Durf

In 1961 richtte hij zijn eigen modehuis op en ging daarvoor samenwerken met Pierre Bergé die hij drie jaar eerder had ontmoet. Vanaf dat moment zette hij een overduidelijk stempel (van vooral elegantie, maar ook durf) op de modetijd die ging komen, met bijvoorbeeld de trapezejurk, de smoking voor vrouwen, het safari-jasje, de doorzichtige blouse, het broekpak en de pantalon.

In zijn latere jaren als modeontwerper had hij steeds meer last van depressies. In 2002 stopte Saint Laurent met zijn werkzaamheden.

Uitvaart

De uitvaart van couturier Yves Saint Laurent heeft vrijdag plaats in Parijs. De artiest zal zijn laatste tocht maken vanuit de kerk Saint-Roch. De dienst begint om half elf, zo zei Pierre Bergé, vriend en topman van het huis Yves Saint Laurent, in de Franse media.

Bergé zei dat Saint Laurent een symbool zal blijven van de tweede helft van de twintigste eeuw. "Chanel gaf vrouwen vrijheid, Saint Laurent gaf ze kracht. Hij heeft een revolutie veroorzaakt in de haute couture en de evolutie van de vrouw begeleid.''

Volgens Bergé kon Saint Laurent, die hypernerveus en vaak depressief was, wel degelijk vrolijk zijn. Ook ontbrak het hem niet aan zelfvertrouwen. Hij wist heel goed wat hij in de modewereld en speciaal voor de vrouw betekende. Daarmee was hij ook blij en tevreden.

De couturier was ook geestig, vertelt zijn kompaan. Dat blijkt ook wel uit meerder van zijn uitspraken. ,,Niets is mooier dan het naakte lichaam. Het mooiste kledingstuk voor een vrouw, dat zijn de armen van de man van wie ze houdt. Voor diegenen die het minder treffen, ben ik er.''

Creatief genie

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft Saint Laurent in een reactie op zijn overlijden geroemd als een "creatief genie".

"Hij was de eerste die mode tot kunst wist te verheffen", aldus Sarkozy. "Hij was ervan overtuigd dat schoonheid een noodzakelijke luxe was die ieder mens zich moest kunnen veroorloven."

Frans Molenaar

Het overlijden van Yves Saint Laurent is een "enorm gemis'' voor de internationale modewereld. "Zijn ontwerpen waren wereldberoemd en behoren tot de mooiste keding'', zegt Frans Molenaar in reactie op het overlijden van de Franse modeontwerper.

Frans Molenaar werd maandag wakker in een hotel in Parijs, om de hoek van de Pierre-Bergé-Sain Laurent Foundation. "Ik heb de televisie al uitgezet, want het gaat nergens anders meer over."

"Zondag heb ik nog in zijn foundation een prachtige expositie bezocht over djelaba's die hij ontwierp in Marrakesh, Marokko, waar hij de laatste jaren van zijn leven woonde. Gelukkig is er veel bewaard gebleven dankzij die foundation die hij met zijn partner heeft opgezet.''