AMSTERDAM - Zeker acht mensen zijn zondag in een volgepakt voetbalstadion in Liberia door verstikking om het leven gekomen.

Dat heeft de arts van de Liberiaanse voetbalbond gemeld. Het drama gebeurde tijdens de kwalificatiewedstrijd voor het WK 2010 tussen Liberia en Gambia.

"Andere toeschouwers probeerden de slachtoffers te helpen, maar dat lukte niet", aldus een medewerker van het Rode Kruis.

Capaciteit

De toeschouwers in het Samuel K. Doe-stadion in hoofdstad Monrovia kwamen in de verdrukking, omdat er veel meer mensen in het stadion zaten dan toegestaan. Het stadion heeft capaciteit voor 33 duizend toeschouwers.

Een metalen hek op de tweede ring brak af, waardoor tientallen mensen naar beneden vielen. De mensen op de eerste ring werden geplet en sommigen stikten.

Gesloten

Het stadion werd twee uur voor aanvang van het duel al gesloten, maar toen waren er al te veel mensen binnen.

De mensen waren binnengekomen met illegale tickets, wat er voor zorgde dat duizenden toeschouwers met originele kaarten het stadion niet meer inkwamen. Dit zorgde voor onrust buiten het stadion, aldus de Rode Kruis-medewerker.

Gelijk

Liberia en Gambia speelden met 1-1 gelijk. Voor Gambia scoorde Ebrima Sillah, die afgelopen seizoen uitkwam voor MVV. De Maastrichtse club huurde de speler van FC Brussel.