SKOPJE - De conservatieve partij VMRO-DPMNE van premier Nikola Gruevski heeft zondag in Macedonië met klinkende cijfers de overwinning behaald bij de vervroegde parlementsverkiezingen.

Gruevski heeft alvast de zege opgeëist. Hij zei dat de stembusgang "grotendeels eerlijk" was verlopen.

Hij voegde eraan toe dat helaas in een gebied onregelmatigheden hebben plaatsgevonden. Gruevski wil in dat gebied een hertelling.

VMRO-DPMNE kreeg 42,25 procent van de stemmen, maakte de kiescommissie bekend nadat bijna 25 procent van de stembiljetten was geteld. Gruevski heeft de overwinning opgeëist.

Volgens hem was de stembusgang "grotendeels eerlijk" verlopen.

Oppositie

De sociaaldemocratische oppositiepartij SDSM heeft 19,82 procent van de kiesgerechtigden voor zich weten te winnen.

De opkomst was bijna 60 procent, ruim 3,5 procent meer dan bij de vorige verkiezingen in juli 2006.

Aanhangers van VMRO-DPMNE vierden feest in de straten van Skopje en andere steden.

De stembusgang werd echter overschaduwd door schietpartijen en berichten over intimidatie en stemfraude. De Europese Commissie zei "zeer bezorgd" te zijn over het geweld en riep op tot kalmte.

Schietpartij

Tijdens een schietpartij in Aracinovo, een bolwerk van etnisch Albanese rebellen die in 2001 met het leger vochten, kwam een persoon om het leven.

De politie arresteerde negen mensen. Zij zouden lid zijn van de Albanese oppositiepartij Democratische Unie voor Integratie (DUI).

Na de schietpartij werden de stembureaus in Aracinovo gesloten. In een buitenwijk van Skopje kwam het tot een schietpartij bij een stembureau.

Hier raakten zes personen gewond, onder wie een DUI-functionaris die er ernstig aantoe is.

DUI-leider Ali Ahmeti liet weten de resultaten in enkele gebieden waar Albanezen wonen niet te erkennen. Hij eiste daar een hertelling. "De test van vrije en democratische verkiezingen is mislukt."

Uit elkaar

In april viel de regeringscoalitie uit elkaar die bestond uit de VMRO-DPMNE van Slavische Macedoniërs en de Albanese DPA.

Aanleiding voor de breuk was het feit dat verdere toenadering tot NAVO en EU opnieuw uitbleef.

Griekenland blokkeert die zolang er geen akkoord is over een definitieve naam van het land.

Griekenland wil niet dat het land gewoon Macedonië gaat heten, omdat dat territoriale aanspraken zou behelzen op de naburige Griekse regio met dezelfde naam.

Nationale identiteit

Premier Gruevski vindt de naamskwestie een probleem van "nationale identiteit" en wil niet inbinden.

Veel etnische Albanezen vinden dat de Slavische Macedoniërs met hun halsstarrige houding de weg blokkeren naar meer welvaart.