BRUSSEL - De Europese Commissie is "zeer bezorgd'' over het geweld dat zondag de verkiezingen in Macedonië heeft overschaduwd. Dat heeft het dagelijks bestuur van de EU in een verklaring laten weten.

Tijdens een schietpartij kwam zeker een persoon om het leven. Het slachtoffer viel na onenigheid over de verkiezingen in een etnisch Albanees dorpje ten noorden van de hoofdstad Skopje. Twee mensen raakten gewond.

Ook in het noorden van Albanië vielen door een schietpartij twee gewonden. Verder zijn er berichten van gestolen stembussen in andere door etnische Albanezen bewoonde regio's.

Bij incidenten tijdens de verkiezingscampagne vielen ook al doden en gewonden.

Crvenkovski

Ook president Branko Crvenkovski bekritiseerde het geweld. Hij zei er echter van uit te gaan dat de kalmte zal terugkeren en Macedonië zijn ,,democratisch potentieel'' zal bewijzen.

De tussentijdse verkiezingen kwamen nadat het kabinet van premier Nikola Gruevski in april was gevallen. Aanleiding voor de breuk in de regering was het feit dat verdere toenadering tot NAVO en EU opnieuw uitbleef.

Griekenland

Griekenland blokkeert die zolang er geen akkoord is over een definitieve naam van het land.

Griekenland wil niet dat het land gewoon Macedonië gaat heten, omdat dat territoriale aanspraken zou behelzen op de naburige Griekse regio met dezelfde naam.