LOS ANGELES - Een grote brand op het terrein van de Universal filmstudio's in Hollywood heeft zondag voor tientallen miljoenen dollars schade veroorzaakt.

Onder meer een gebouw met een tentoonstelling over de King Kong-films en verschillende filmsets gingen in vlammen op.

Het vuur verwoestte ook een gebouw waar tienduizenden videobanden waren opgeslagen.

Tapes

Op een gegeven moment probeerden brandweerlieden met hun armen vol banden nog zoveel mogelijk tapes naar buiten te brengen. Volgens Universal ging het gelukkig om kopieën.

De brandweer zette circa driehonderd brandweerlieden en helikopters in om het vuur te bestrijden. Drie van hen raakten gewond. Zij hadden het vuur pas na zes uur blussen onder controle.

Hollywood-geschiedenis

"Er gaat vandaag wat Hollywood-geschiedenis in rook op en we doen ons best om de schade te beperken'', aldus een brandweerwoordvoerder tegen de Britse zender BBC.

De brand zou zijn ontstaan tijdens opnames voor een film, aldus een lokale tv-zender. Niemand raakte gewond.

Wel bemoeilijken exploderende gasflessen de brandbestrijding. Een dikke kilometerslange zwarte rookwolk steeg bij het ochtendgloren op boven Hollywood.

ET

Op het terrein zijn onder meer films als ET en Jurassic Park opgenomen. Het complex bevat ook een themapark en hotels. Die werden niet door het vuur bedreigd en zijn zondag gewoon open.

Hetzelfde gebied op het Universal-terrein ging in 1990 ook al eens in vlammen op. Toen liep de schade op tot ruim 50 miljoen dollar en duurde het jaren voor de sets helemaal waren herbouwd.

Destijds zou de brand zijn aangestoken door een bewaker.