AMERSFOORT - De GG&GD Eemland in Amersfoort is een onderzoek begonnen in onder meer vier tuincentra naar de bron van een legionellabesmetting van een man uit Soesterberg. Hij werd woensdag ziek en verkeert in levensgevaar, aldus dinsdag een woordvoerster van de gezondheidsdienst.

Het onderzoek naar de bron van de besmetting behoort tot de vaste routine nadat vastgesteld is dat een patiënt lijdt aan legionella. In het geval van de man uit Soesterberg richt het onderzoek zich onder meer op de vier tuincentra in en buiten de regio Utrecht, waar de man onlangs is geweest.

De zegsvrouw van de GG&GD acht het echter niet waarschijnlijk dat de man de ziekte daar heeft opgelopen omdat er geen andere meldingen van besmettingen uit die tuincentra geregistreerd zijn.

De kans dat bekend wordt hoe de patiënt uit Soesterberg de ziekte heeft opgelopen, is overigens klein. Volgens de GG&GD wordt slechts in 8 procent van de gevallen de bron opgehelderd. Om dat percentage te verhogen wordt sinds kort niet alleen gekeken naar het werk en de hotels, zwembaden, sauna's en evenementen die een patiënt heeft bezocht, maar ook naar de situatie bij de patiënt thuis.

Legionella of de veteranenziekte wordt overgebracht door verstuiving van besmet water. De bacteriën die de ziekte veroorzaken gedijen in water met een temperatuur tussen de 20 en 60 garden Celsius. De ziekte kwam in 1999 breed in het nieuws toen 32 personen overleden nadat ze besmet waren geraakt op de Westfriese Flora in Bovenkarspel.